ELKOST International Literary Agency

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

JUST PUBLISHED: Andrei Volos´s Return to Panjrud in Macedonia

E-mail Print PDF

Vrakjanjeto-vo-PandjrudAndrei Volos´s award-winning novel Return to Panjrud released in Macedonia by Antolog publishing house as Враќањето во Панџруд.


 Долг е патот од Бухара до Панџруд, особено ако го врви слеп старец. Добра околност е дека по патот го води момченце – каде да се најде подобар прудружник? Чекор по чекор, го поминуваат патот што им е предодреден, и чекор по чекор станува јасно дека не е момчето она што гледа, туку старецот; и не го води водичот слепиот, чувајќи го од ненадејните средби и опасности на патот, туку слепиот – на водичот малку по малку му ги открива тајните на животот. Главниот херој на романот е – великиот персиски поет Абу Абдалах Џафар ибн Мухамед Рудаки (858-941).